CHA₂DS₂-VASc Hesaplama — AF İnme Riski

Ücretsiz CHA₂DS₂-VASc hesaplayıcı: valvüler olmayan atriyal fibrilasyonda inme riskini tahmin eder. 0–9 puan ve eğitici kılavuz yorumu.

Tibbi inceleme: Dr. Ivan IbáñezNº Col. 17/0548729 May 2026

65–74 yaş: +1 · ≥75 yaş: +2

CalcVita. (2026). CHA₂DS₂-VASc Hesaplama — AF İnme Riski. CalcVita. Retrieved 31 Ağustos 2026, from https://calcvita.com/tr/hesaplayicilar/cha2ds2-vasc-inme-riski

AF'de İnme vs Kanama: CHA₂DS₂-VASc ve HAS-BLED

Önerilen makale

AF'de İnme vs Kanama: CHA₂DS₂-VASc ve HAS-BLED

Atriyal fibrilasyonda inmeyi önleyen kan sulandırıcı aynı zamanda kanamaya da yol açabilir. İki skor — CHA₂DS₂-VASc ve HAS-BLED — bu kararın her iki tarafını sayılara döker.

Makalenin tamamını oku

CHA₂DS₂-VASc skoru nedir

CHA₂DS₂-VASc skoru, valvüler olmayan atriyal fibrilasyonu (AF) olan kişilerde inme riskini tahmin eder. Lip ve arkadaşları tarafından (Chest, 2010) eski CHADS₂ skorunu iyileştirmek ve gerçekten düşük riskli hastaları daha iyi belirlemek için geliştirilmiştir. Günümüzde atriyal fibrilasyon için 2020 ESC Kılavuzunda (Hindricks ve ark.) önerilen risk sınıflandırma aracıdır.

Puanlar nasıl hesaplanır

Kısaltma klinik risk faktörlerini toplar: konjestif kalp yetmezliği (1 puan), hipertansiyon (1), 65–74 yaş (1) veya ≥75 yaş (2, bu nedenle alt simge 2), diyabet (1), önceki inme/GİA/tromboembolizm (2), önceki kalp krizi veya periferik arter hastalığı gibi vasküler hastalık (1) ve kadın cinsiyeti (1). Toplam 0 ile 9 arasındadır.

Sonuç bantları ne anlama gelir

Bu bantlar eğiticidir, bir reçete değildir. Düşük risk: kılavuzlar antikoagülasyon önermez. Antikoagülasyon düşünülebilir: inme ve kanama riskini dengeleyen bireysel bir karar. Antikoagülasyon önerilir: kılavuzlar bu aralıktaki hastaların çoğu için bir kan sulandırıcı önerir. Tedaviye yalnızca doktorunuz, kanama riskinizi de (genellikle HAS-BLED gibi bir araçla) değerlendirerek karar verebilir.

Kaynaklar

Lip GYH ve ark. Refining clinical risk stratification for predicting stroke and thromboembolism in atrial fibrillation using a novel risk factor-based approach: the CHA₂DS₂-VASc score (Chest, 2010). Hindricks G ve ark. Atriyal fibrilasyonun tanı ve yönetimi için 2020 ESC Kılavuzu (European Heart Journal, 2021).

Sık sorulan sorular

İyi bir CHA₂DS₂-VASc skoru nedir?
Daha düşük bir skor, tahmini inme riskinin daha düşük olduğu anlamına gelir. Erkeklerde 0 (veya puanı yalnızca cinsiyetten gelen kadınlarda 1) düşük risk kabul edilir ve kılavuzlar genellikle antikoagülasyon önermez. Bu yalnızca bilgilendirme amaçlıdır — sonucunuzu doktorunuzla konuşun.
CHA₂DS₂-VASc skoru kan sulandırıcıya ihtiyacım olduğu anlamına mı gelir?
Tek başına değil. Skor inme riskini tahmin eder ve görüşmeye yön verir, ancak oral antikoagülan başlama kararı kanama riskinizi, tercihlerinizi ve diğer hastalıklarınızı da değerlendirir. Bu öneriyi yalnızca bir hekim yapabilir.
Kadın olmak neden bir puan ekler?
Kadın cinsiyeti bağımsız bir risk faktörü değil, bir risk değiştiricisi olarak ele alınır. Pratikte, yalnızca cinsiyetten kaynaklanan 1 puanlık bir skor bir kadında hâlâ düşük risk kabul edilir. Puan, asıl olarak diğer faktörlerle birleştiğinde önem kazanır.
CHADS₂ ile CHA₂DS₂-VASc arasındaki fark nedir?
CHA₂DS₂-VASc, eski CHADS₂ skoruna 65–74 yaş, vasküler hastalık ve kadın cinsiyetini ekler. Gerçekten düşük riskli hastaları daha iyi belirler; bu nedenle 2020 ESC Kılavuzu bunu önerir.
Bu hesaplayıcı valvüler atriyal fibrilasyon için geçerli mi?
Hayır. CHA₂DS₂-VASc skoru valvüler olmayan atriyal fibrilasyon için doğrulanmıştır. Orta-ileri mitral darlığı veya mekanik kalp kapağı olan hastalar skordan bağımsız olarak antikoagülasyona ihtiyaç duyar.

Daha fazla hesaplayıcı

Faydalı araçları keşfetmeye devam edin

Tümünü gör