Kalkulator CHA₂DS₂-VASc — Ryzyko Udaru w AF

Darmowy kalkulator CHA₂DS₂-VASc: szacuje ryzyko udaru w niezastawkowym migotaniu przedsionków. Wynik 0–9 z edukacyjną interpretacją.

Recenzja medyczna: Dr. Ivan IbáñezNº Col. 17/0548729 maj 2026

Wiek 65–74: +1 · Wiek ≥75: +2

CalcVita. (2026). Kalkulator CHA₂DS₂-VASc — Ryzyko Udaru w AF. CalcVita. Retrieved 31 sierpnia 2026, from https://calcvita.com/pl/kalkulatory/cha2ds2-vasc-ryzyko-udaru

Udar a krwawienie w AF: CHA₂DS₂-VASc i HAS-BLED

Polecany artykuł

Udar a krwawienie w AF: CHA₂DS₂-VASc i HAS-BLED

W migotaniu przedsionków ten sam lek przeciwzakrzepowy, który zapobiega udarowi, może też wywołać krwawienie. Dwie skale — CHA₂DS₂-VASc i HAS-BLED — ujmują w liczbach obie strony tej decyzji.

Przeczytaj cały artykuł

Czym jest skala CHA₂DS₂-VASc

Skala CHA₂DS₂-VASc szacuje ryzyko udaru u osób z niezastawkowym migotaniem przedsionków (AF). Została wprowadzona przez Lipa i współpracowników (Chest, 2010), aby udoskonalić starszą skalę CHADS₂ i lepiej identyfikować pacjentów rzeczywiście niskiego ryzyka. Obecnie jest to narzędzie stratyfikacji ryzyka zalecane w Wytycznych ESC 2020 dotyczących migotania przedsionków (Hindricks i wsp.).

Jak oblicza się punkty

Akronim sumuje kliniczne czynniki ryzyka: zastoinowa niewydolność serca (1 punkt), nadciśnienie (1), wiek 65–74 lata (1) lub wiek ≥75 lat (2, stąd indeks 2), cukrzyca (1), przebyty udar/TIA/zatorowość (2), choroba naczyniowa, taka jak przebyty zawał lub choroba tętnic obwodowych (1), oraz płeć żeńska (1). Suma wynosi od 0 do 9.

Co oznaczają zakresy wyniku

Te zakresy mają charakter edukacyjny, nie są zaleceniem. Niskie ryzyko: wytyczne nie zalecają antykoagulacji. Można rozważyć antykoagulację: decyzja indywidualna równoważąca ryzyko udaru i krwawienia. Antykoagulacja zalecana: wytyczne zalecają doustny antykoagulant u większości pacjentów w tym zakresie. Tylko lekarz może zdecydować o leczeniu, oceniając także ryzyko krwawienia (często za pomocą narzędzia takiego jak HAS-BLED).

Źródła

Lip GYH i wsp. Refining clinical risk stratification for predicting stroke and thromboembolism in atrial fibrillation using a novel risk factor-based approach: the CHA₂DS₂-VASc score (Chest, 2010). Hindricks G i wsp. Wytyczne ESC 2020 dotyczące diagnostyki i leczenia migotania przedsionków (European Heart Journal, 2021).

Najczęściej zadawane pytania

Jaki wynik CHA₂DS₂-VASc jest dobry?
Niższy wynik oznacza niższe szacowane ryzyko udaru. Wynik 0 u mężczyzn (lub 1 u kobiet, gdy punkt wynika wyłącznie z płci) uznaje się za niskie ryzyko i wytyczne zwykle nie zalecają antykoagulacji. To wyłącznie informacja — omów swój wynik z lekarzem.
Czy wynik CHA₂DS₂-VASc oznacza, że potrzebuję leków przeciwzakrzepowych?
Nie sam w sobie. Skala szacuje ryzyko udaru i wspiera rozmowę, ale decyzja o rozpoczęciu doustnego antykoagulantu uwzględnia także ryzyko krwawienia, preferencje i inne choroby. Tylko lekarz może wydać takie zalecenie.
Dlaczego płeć żeńska dodaje punkt?
Płeć żeńska jest traktowana jako modyfikator ryzyka, a nie niezależny czynnik ryzyka. W praktyce wynik 1 u kobiety wynikający wyłącznie z płci nadal uznaje się za niskie ryzyko. Punkt ma znaczenie głównie w połączeniu z innymi czynnikami.
Jaka jest różnica między CHADS₂ a CHA₂DS₂-VASc?
CHA₂DS₂-VASc dodaje wiek 65–74 lata, chorobę naczyniową i płeć żeńską do starszej skali CHADS₂. Lepiej identyfikuje pacjentów o rzeczywiście niskim ryzyku, dlatego Wytyczne ESC 2020 ją zalecają.
Czy ten kalkulator dotyczy zastawkowego migotania przedsionków?
Nie. Skala CHA₂DS₂-VASc jest zwalidowana dla niezastawkowego migotania przedsionków. Pacjenci z umiarkowanym do ciężkiego zwężeniem zastawki mitralnej lub mechaniczną zastawką serca wymagają antykoagulacji niezależnie od wyniku.

Więcej kalkulatorów

Odkrywaj przydatne narzędzia

Zobacz wszystkie